Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

roussas7

Εάν δεχτούμε ότι ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρασί και το τυρί, δεν είναι τελικά παρά εκείνο το μονοπάτι που τα ενώνει, ίσως μπορούμε να κατανοήσουμε τι ήταν εκείνο που οδήγησε τον Βασίλη Ρούσσα, εκ των μελών της οικογενειακής γαλακτοβιομηχανίας, Ρούσσας, με έδρα τον Αλμυρό Μαγνησίας, να δημιουργήσει το δικό του βιολογικό κρασί.

By Published

Κείμενο: Του Γιώργου Λαμπίρη

«Ξεκίνησα σταδιακά να δημιουργήσω μία μικρή βιολογική παραγωγή σε ιδιόκτητους χώρους, έχοντας ήδη μακριά εμπειρία στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην τυροκομεία».

Όραμά ήταν εξαρχής να παντρέψει αρμονικά τα κρασιά με τα τυριά που παράγει η Ρούσσας, όπως είναι για παράδειγμα η φέτα, που διαθέτει έντονο γευστικό αποτύπωμα. «Αυτό που θέλησα από την πρώτη στιγμή ήταν όταν κάποιος δοκιμάζει το κρασί και το τυρί μας, να αποκομίζει μία γεύση από Ελλάδα. H πρώτη ύλη μπορεί να είναι πάντοτε η ίδια, ωστόσο κατά την μεταποίηση χρειάζεται να βρει κάποιος τα κατάλληλα κουμπιά για να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που έχει κάθε αγαθό. Έτσι και με το σταφύλι. Έχει τον τρόπο να σου μιλήσει. Αρκεί να είσαι εκεί για να το ακούσεις».

Ξεκίνησε την παραγωγή κρασιού στους πρόποδες του όρους Όθρυς, νοτιοδυτικά της Μαγνησίας. Στην προσπάθεια συνέβαλε και η σύζυγός του, γεωπόνος και οινολόγος, με σημαντική εμπειρία στον τομέα της μεταποίησης. «Ήταν η αγάπη για το προϊόν, καθώς έβλεπα το πόσο μπορεί να ταιριάξει με το τυρί. Είναι βέβαια ένα διαφορετικός κόσμος, αλλά όλο αυτό με ταξιδεύει ως άνθρωπο και ως επιχειρηματία. Είναι γεγονός ότι η βασική μας δουλειά σχετίζεται με την γαλακτοβιομηχανία, όπου απασχολούμαστε επί είκοσι ώρες την ημέρα. Ωστόσο για τη μία ώρα που θα ξεφύγει το μυαλό, ασχολούμαστε με τον κόσμο του κρασιού που είναι πιο μαγικός, σχεδόν μυθικός. Προσφέρει μία ηρεμία καθότι δεν εναρμονίζεται με την ένταση της καθημερινότητας, εν αντιθέσει με την τυροκομία που διατηρεί τρικυμιώδεις ρυθμούς».

Με το βλέμμα σε ένα ολοκληρωμένο καλάθι προϊόντων

Το ερέθισμα για την προσπάθεια αυτή αποτέλεσαν οι Ιταλοί παραγωγοί, που δημιουργούν και προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο καλάθι αγροτικών προϊόντων της περιοχής τους. «Είναι χαρακτηριστικό πως όταν επισκέπτεται κανείς την ιταλική ύπαιθρο, συναντά ένα πλήρες και αυθεντικό καλάθι προϊόντων, όπου όλα συνδυάζονται ταιριαστά μεταξύ τους», λέει ο κύριος Ρούσσας.

Η συνολική έκταση της καλλιέργειας είναι 15 στρέμματα και οι ποικιλίες που αναπτύσσονται είναι Cabernet, Syrah, Μαλαγουζιά, Chardonnay. Πρόσφατα φυτεύτηκε και η γηγενής ποικιλία Λημνιό. «Δημιουργήσαμε συνολικά τρεις ετικέτες. Μία ετικέτα λευκού οίνου από Μαλαγουζιά και Chardonnay, ένα ερυθρό Cabernet – Syrah, ενώ πρόσφατα φέραμε στην αγορά και το πρώτο πιστοποιημένο kosher ροζέ κρασί, από Cabernet, που απευθύνεται στην εβραϊκή κοινότητα», εξηγεί. Στις ποικιλίες που εξετάζει προς μονοποιλιακή εμφιάλωση για το προσεχές χρονικό διάστημα εκτός από το Λημνιό, είναι η Μαλαγουζιά και ενδεχομένως το διάσημο Ασύρτικο.

Χρησιμοποιεί ελληνικά βαρέλια για τα κρασιά της

Το χαρακτηριστικό στην παραγωγή των κρασιών είναι ότι η οινοποιεία Ρούσσας χρησιμοποιεί ελληνικά βαρέλια από ξύλο δρυός, τα οποία κατασκευάζει η οικογένεια Τσίμπου στο Μέτσοβο. «Αυτό που θέλαμε ήταν να προσδώσουμε περαιτέρω στοιχεία ελληνικότητας στα προϊόντα μας. Νομίζω ότι το κρασί που ωριμάζει σε ελληνικά βαρέλια αναδύει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Και αυτός είναι ένας τρόπος να παρουσιάσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό», αφηγείται ο επιχειρηματίας.

«Η παραγωγή του kosher αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη και ακριβή διαδικασία. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραγωγής είναι απαραίτητη η παρουσία του Ραβίνου. Και είναι εκείνος που πρέπει να βρίσκεται πάντα εκεί την κατάλληλη στιγμή για τον έλεγχο της παραγωγής, ακόμα και σε περιόδους που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Είναι απαράβατος όρος ότι από τη στιγμή που γίνεται η έκθλιψη του σταφυλιού δεν επιτρέπεται η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στην διαδικασία, καθώς τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας διατηρεί ο Ραβίνος», αναφέρει ο Βασίλης Ρούσσας.

Τα κρασιά της οινοποιίας Ρούσσας διατίθενται στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε κάβες στην Αττική, στον Θανόπουλο, στα καταστήματα Βιολογικό Χωριό αλλά και στη Μύκονο στα καταστήματα Flora Supermarkets. Mικρές ποσότητες εξάγονται ήδη στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Ο κύριος Ρούσσας παρατηρεί ωστόσο με προβληματισμό ότι η παρουσία του ελληνικού κρασιού δεν είναι εδραιωμένη στη διεθνή wine list, παρά μόνο όπου υπάρχει ελληνική παρουσία στο εξωτερικό, ιδίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η οινοποιεία Ρούσσας σε αριθμούς

Καλλιεργούμενη έκταση: 15 στρέμματα

Σύνολο ετήσιας παραγωγής: ~15.000 φιάλες

Τρεις ετικέτες από βιολογικό αμπελώνα

Ερυθρό: Cabernet Sauvignon 60%-Syrah 40% (υψόμετρο 200 μ.)

Λευκό: Μαλαγουζιά 50% – Chardonnay 50% (υψόμετρο 200 μ.)

Ροζέ: Cabernet Sauvignon 100% (υψόμετρο 200 μ.)

Διαβάστε το αρχικό άρθρο.